Prowadzenie prywatnej knajpy – na co trzeba uważać?

Kategoria:

Opis

Najistotniejszą postacią w restauracji jest kelner. Prócz egzekwowanego zawodu, musi być porządnym aktorem. Jakim sposobem to czasem bywa, każdy ma prawo posiadać zły humor, mieć problemy itp. a mimo to powinien być zawsze roześmiany, uprzejmy, spolegliwy oraz rozmowny. Restauratorzy bardzo sobie cenią obsługę kelnerska, bowiem wiedzą, iż to od nich zależy, w jaki sposób i w jakim czasie zostanie obsłużony klient. W tym zawodzie, kelner doświadcza również nieprzyjemnych sytuacji. Z pewnością każdy z nas słyszał dużo dowcipów typu: „kelner w mojej zupie pływa mucha” itp. zwięźle mówiąc, kontrahent nie jest zadowolony z zamówionego dania. Co w takiej sytuacji zdziała biegły kelner?

Niewątpliwie przeprosi, przyjmie skargi, w tej sytuacji nie ma sensu udowadniać kto ma racje, bowiem racje ma zawsze kontrahent. Podsumowując, kelnerowanie jest sztuką jaka nam towarzyszy na wielu niezapomnianych obrzędach, począwszy od chrztu, wesela zakończywszy na innych ma prawo nawet mniej rozkosznych uroczystościach – sprawdź też sklep z wyposażeniem gastronomicznym. Kelnerowanie jest jak balet, jaki wymaga miesięcy a nawet lat praktyki. Koszty utrzymania czystości w zakładzie gastronomicznym jest niezmiernie trudne z uwagi na rozmaitość następujących zabrudzeń. Sanepid nakłada wysokie wymogi i starannie tego dopilnowuje. Sanepid kojarzy nam się z czymś złym, z figurami nakładającymi idealne kary za niedostosowanie się do przepisów, regulaminu.

Niemniej pełnią rolę doradców, starających się pomóc urządzić pracę w sposób sprawdzony oraz nie zagrażający zdrowiu kontrahentów. W głównej mierze, zdrowe i smaczne posiłki przyrządzane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, oraz sposobu jej przechowywania. Co możemy ogłosić o czystości naczyń? Niezwykle znaczącym urządzeniem pomagającym obronić czystość jest zmywarka. Mycie odbywa się w komorze mycia z użyciem płynu. Wedle uskutecznionych badań, naczynia umyte w zmywarce z stosowną chemią wykazują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie to smutne nie obejmują takich efektów. Nie zapominajmy też o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg oraz ścian, ponieważ to one są największym magnesem na bakterie.