W jaki sposób składować oraz podawać wino?

Kategoria:

Opis

Nie wszystkie wina są przygotowywane do długotrwałego przechowywania. W znacznej większości wypadków zaleca się, żeby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się odpowiedniej niż białe. Proces starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina ekskluzywne są z reguły magazynowane w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek w większości wypadków dodaje im szczególny aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, wyłącznie około 1 procenta. W tym celu potrzebna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W największym stopniu znakomitą temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina muszą być magazynowane w szafach lub piwnicach należycie do tego celu przygotowanych, jakie powinny spełnić analogiczne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (mrok, miejsce chłodne i stabilne, względnie wielka wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami.

W tych pomieszczeniach przechowuje się butelki w pozycji pochylonej lub ewentualnie leżącej. Z wyjątkiem nadzwyczajnych zbiorów, nie jest niezbędne więcej niż cztery lata do otrzymania wina idealnej jakości. Zwykle białe wino pije się chłodne, to oznacza, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, natomiast, pije się w temperaturze pokojowej; w następstwie tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Zaleca się spożywanie czerwonego wina o temperaturze pomiędzy 18 a 22 stopniami Celsjusza. Co poniektórzy sugerują, że bardziej właściwe są niższe temperatury, w granicach 15 i 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeżeli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, aby pić je chłodne, istnieją wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem i zaleca się unikać bezceremonialnych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeżeli chodzi o szampana, choć jest bardzo atrakcyjne oraz żartobliwe otwierać butelkę tak że wyskoczy korek oraz jego zawartość, etykieta mówi, że ma być otwierany rozważnie. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, aby się strącił osad.